Πώς να βοηθήσω το παιδί μου;

Η ανάγκη των γονέων να βοηθήσουν τα παιδιά τους, όσο μπορούν, είναι έμφυτη. Πολλές φορές όμως, η υπερπροστασία μπορεί να επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα στην ψυχολογία του παιδιού και να το τραυματίσει ανεπανόρθωτα. Οι γονείς θα πρέπει να κατανοήσουν πως τα παιδιά τους έχουν τα δικά τους όνειρα, τις δικές τους επιθυμίες, και δεν θα πρέπει να τα βλέπουν σαν ένα μέσο ετεροχρονισμένης ικανοποίησης των δικών τους επιθυμιών. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις μαθητών που σε περίπτωση αποτυχίας τους στις πανελλαδικές εξετάσεις αποποιούνται των ευθυνών τους, επιρρίπτοντας το 100% της ευθύνης στους υπερπροστατευτικούς γονείς τους. Άμεσο αποτέλεσμα είναι η διατάραξη των σχέσεων μεταξύ γονέα-παιδιού και επακόλουθα μια κακή ψυχολογία και των δύο πλευρών.

Οι γονείς:

  • Πρέπει να κατανοήσουν πως το παιδί τους δεν έχει την ίδια ικανότητα συγκέντρωσης και προσήλωσης στο διάβασμα με τον αδερφό ή την αδερφή του, το φίλο ή τη φίλη του. Ο κάθε μαθητής έχει τη δική του προσωπικότητα και τα δικά του όρια.
  • Δεν πρέπει να συγκρίνουν διαρκώς το παιδί τους με κάποιον συνομήλικό του που «τα καταφέρνει καλύτερα» στα μαθήματα. Αν το συγκρίνουν, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να του δημιουργήσουν σύμπλεγμα κατωτερότητας.
  • Πρέπει να αφήνουν το παιδί τους ελεύθερο να πραγματώσει τις προσωπικές του επιθυμίες, επιτηρώντας το διακριτικά.

© 2012 - 2013 «ΑΝΑΠΤΥΞΗ» - Περιεχόμενο: Κωνσταντίνα Κάλλα - Σχεδίαση: Κατερίνα Βλασσοπούλου - Υλοποίηση: Θεόδωρος Νικολακόπουλος